Acupunctuur bij auto-immuunziekte en chronische ziektes.

Acusana acupunctuur > Blog > Acupunctuur > Acupunctuur bij auto-immuunziekte en chronische ziektes.

Acupunctuur bij auto-immuunziekte en chronische ziektes.

Geplaatst door: lokeoli
Categorie: Acupunctuur, Auto-immuunziekte
acupunctuur bij autoimmuunziekte en chronische ziekte


Ok. Je hebt een chronische ziekte, misschien wel een auto-immuunziekte … wat nu?
Wat moet je ineens met al die symptomen? En hoe geraak je er uiteindelijk weer van af?

Wel het is heel eenvoudig. Niet!
Je geraakt er niet meer van af.
Maar er zijn een hoop zaken die je zelf kan doen om je weer beter te gaan voelen.
Stap voor stap, verwacht geen wonderen die je met een hogesnelheidstrein weer de oude doen voelen. Nee, helemaal niet.

Wat je wel kan verwachten is om je minstens beter te gaan voelen dan hoe je je nu voelt, met een aantal symptomen waar je leert mee leven. Je gaat aan de slag met die zaken die je niet lekker zitten en leert onderweg om heel wat andere zaken ook weg te werken.
Maar het blijft een heuse klus, wat niet zo erg is, want je krijgt nooit een zwaarder kruis dan je dragen kan!

Wat is een auto-immuunziekte?

Zo’n auto-immuunziekte is eigenlijk het ingenieuze systeem van ons lichaam genaamd ‘jouw immuunsysteem’ dat dient om ‘de vijand’ te verslaan, alleen gaat er iets mis en denkt dit systeem dat een of meerdere cellen, organen in jouw lichaam de vijand zijn.
Op die manier gaat jouw lichaam over in een opeenvolging van ontstekingsreacties. Lees: daar waar je bijvoorbeeld bij het oplopen van een virus, jouw lichaam, in plaats van 4 soldaatjes in te zetten ineens een gans leger op anabole steroïden uitstuurt en een hoop brokken maakt. Hierdoor krijg je verschillende symptomen, al dan niet op hetzelfde moment of afwisselend, die de kop gaan opsteken.
In het begin lijkt alles heel vreemd en heb je soms het gevoel dat je alleen op de wereld staat met die ziekte, maar niets is minder waar. Er zijn best wat mensen met een auto-immuunziekte of een chronische ziekte en een hele reeks daarvan kan een normaal leven leiden, soms zelf beter dan ervoor.

Het is wel jouw taak om te weten waar je voor staat en hoe je het gaat aanpakken.
Dit is ontzettend belangrijk aangezien bijvoorbeeld één auto-immuunziekte een andere kan aanwakkeren, en op haar beurt nog een, en nog een, en nog een, … en dat is nu echt het laatste wat je wilt.  Met andere woorden is het jouw verantwoordelijkheid, en niet die van jouw specialist of dokter, om dit zo goed mogelijk te gaan aanpakken en zo goed mogelijk zorg te dragen van jouw lichaam.

Wat jij moet weten in de eerste plaats is wat je nu juist hebt en wat je kan verwachten aan symptomen, welke medicatie je moet innemen en welke supplementen. Een belangrijk advies die ik je kan geven is om op zoek te gaan naar een goede huisarts die bij je past én eventueel een specialist ter zake. Dit zijn zaken waar jij controle over hebt!

Tracht in jouw omgeving mensen te vinden die je kunnen steunen, iedere vriendschap of familielid heeft haar eigen kwaliteiten om jou te helpen, een luisterend oor, een helpende hand in het huishouden of gewoon er even tussenuit en niet aan die ziekte moeten denken. Tracht positieve zaken te vinden in jouw leven, hoe moeilijk het ook is, dit gaat wennen en je gaat steeds meer positieve zaken vinden, je gaat sterker worden, op jouw manier!
Onthoud dat het jouw immuunsysteem of lichaam is die faalt en niet jij, probeer een positief sterk zelfbeeld te behouden, ondanks alles.

De ervaring waaruit ik, Laurence, spreek

Ikzelf heb ook een auto-immuunziekte, Hashimoto Thryreoïditis genaamd. 
Je kan nu wel denken wat een rare naam is dat, en nee, ik heb geen Japanse vader (Alhoewel dat wel heel cool zou zijn aangezien ik dol ben op sushi). Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat mijn wereld ineengestort is toen ik op m’n 25ste deze diagnose kreeg, niet alleen de ziekte, maar de symptomen, een waslijst lang!
Het fundamentje dat ik tegen die tijd, doorheen mijn kinderjaren, tienerjaren en twintigerjaren had opgebouwd was niet bestand tegen zo’n klap, laat staan de emoties rond dit alles.
Je moet noodgedwongen opeens op zoek naar informatie (dokter Google gaf me uiteraard alleen de slechts mogelijke prognoses met de nodige angstaanvallen er gratis bij). 

Je moet leren omgaan met een nieuwe ik en last but not least je moet op zoek naar de kracht om hiermee om te gaan.
De vraag die ik mij vaak gesteld heb was ‘waarom ik, wat heb ik gedaan om dit verdiend te hebben’.  
Het antwoord dat ik daarop gevonden heb was heel eenvoudig: omdat ik het aankan.
En van daaruit ben ik met kleine stapjes een beter en sterker fundament gaan opbouwen. Je hoort het, een sterker fundament, bestand tegen de symptomen die ik 10 jaar later ondertussen zo goed ken.  Ik weet wat er in mijn lichaam gebeurt, soms zelfs beter dan mijn huisarts of de specialisten waarbij ik op consultatie ga. Ik kan mijn eigen bloedwaarden interpreteren en ik heb mij ondertussen gewapend tegen de soms bijzonder moeilijke situaties of het slechte nieuws dat je soms te horen krijgt.
Nee, het is niet altijd rozengeur en maneschijn, en ondanks dat je soms super bezig bent en in een positieve, optimistische flow zit en denkt dat je het ergste nu wel gehad hebt, kan de ziekte ongenadig hard en gemeen terugslaan.
Je kan je slecht voelen, soms op je knieën op de grond zitten en denken dat dit nooit meer beter wordt, het kan je mentaal volledig uitputten. Helaas voel je je soms gewoon rot en gaat alles je tegen.

Je moet je in je achterhoofd houden dat je er niet altijd ziek uitziet, dat je geen been of arm kwijt bent en mensen automatisch denken ‘hoh, wat moet die het moeilijk hebben’, sommige mensen hebben eenmaal geen idee wat je meemaakt als je chronisch ziek bent.
Onlangs las ik in To kill a mockingbird (een ontzettende aanrader trouwens!) volgende passage: ”You never really understand a person until you consider things from his point of view… until you climb into his skin and walk around in it”. 
Heel eenvoudig moet je naast het temmen van jouw eigen demonen ook nog eens die rondom jou weten te beheersen.

Acusana kan je helpen met acupunctuur bij auto-immuun en chronische ziektes

Van daaruit ga je verder, vanuit jezelf en je tracht terug te vallen op de kleine lichtpuntjes in het leven, je te omringen met mensen die het goed met je voor hebben en een job te doen waar mensen kunnen omgaan met je ziekte, ook al gaat het even moeilijk.
Sommige mensen zoeken ook andere, alternatieve paden op.  
Voor mij is dit acupunctuur, hierbij gebruik ik:

  • acupunctuur om mijn energie op peil te krijgen
  • cupping als ik het weer eens zo ontzettend koud heb (ik heb altijd een koude neus, vingertoppen of tenen)
  • guasha als mijn spieren overal weer eens gaan vastzitten of verkrampen
  • moxa om warmte in mijn lichaam te krijgen, … 


Dankzij het aanpassen van mijn voeding volgens de Chinese voedingsleer en de ondersteuning van acupunctuur ben ik ondertussen 8 kg kwijt. Iets wat mij in de voorbije 10 jaar nooit gelukt is met eender ander dieet of levenswijze.
Dit ganse proces ondersteunt niet alleen mijn mentale ik, maar ook mijn fysieke ik, na zo’n sessie voel ik me ontzettend ontspannen.
Het zou een droom zijn mocht ik hiervan kunnen genezen of me nooit meer ziek voelen, of zwaar onderuitgaan, maar ik weet dat ik dankzij mijn omgeving, mijn familie en vrienden en de ondersteuning van acupunctuur ook de zwaarste periodes aankan.

Mocht je na het lezen van dit artikel ook last hebben van een immuunziekte of een chronische ziekte en wil je de kans wagen om te zien of we ook voor jou iets kunnen betekenen, boek dan gerust een gratis intakegesprek

Geef een reactie

× Whatsapp ons !