Winter is coming , de koude komt eraan, en ook het verkouden zijn.

Acusana acupunctuur > Blog > Acupunctuur > Winter is coming , de koude komt eraan, en ook het verkouden zijn.

Winter is coming , de koude komt eraan, en ook het verkouden zijn.

Geplaatst door: lokeoli
Categorie: Acupunctuur
acupunctuur en verkoudheid


Winter is coming … of zo wordt gezegd in Game of Thrones, helaas is het ook elk jaar zo dat de herfst en de winter na de zomer voor de deur staan. Het is evenwel zo dat wij helaas geen draak hebben om ons aan op te warmen, eventueel wel een fijne open haard waar we ons aan kunnen verwarmen, maar die heb je ook niet altijd bij!

We leven nu niet bepaald in een land waar we met z’n allen ijshutjes bouwen met de dwarrelende sneeuw, maar het kan best koud worden.

En laat nu net die koude vaak de oorzaak zijn van een griepje of verkouden zijn, erger nog als je een immuunziekte hebt of fysiek of mentaal niet zo lekker in je vel zit, dan komt het eens zo hard aan.

Het koud hebben of verkouden zijn

Sommige mensen onder ons (lees : zeker en vast ik!) hebben het altijd koud en dat is onprettig. 

  • Koude handen en voeten die maar niet willen opwarmen, zelfs indien je ze netjes onder een dekentje hebt, of zelfs wanneer je – opgelet: guilty pleasure – van die dikke, warme wintersokken met nopjes onder aanhebt. (ook hier: ik pleit schuldig)
  • Kloven in handen en voeten, zelfs de neus
  • Geen energie om iets te doen
  • Een koude neus of koude oren
  • Pijn in de koude ledematen
  • Verkouden zijn

Vreselijk gewoon!

Het is in het bijzonder zo dat vrouwen hier meer last van hebben, heel eenvoudig hebben mannen – meestal – meer spieren en vet, waardoor ze het iets warmer hebben.

Een op vier vrouwen heeft het ontzettend koud in de winter, voornamelijk ’s nachts.

Wat wil dit nu allemaal betekenen? Moet je het altijd koud hebben of verkouden zijn?

Veel heeft te maken met een minder goede circulatie van het bloed, geen reden tot paniek, maar als het altijd zo is dat je koud hebt dan is het fijn om daarmee aan de slag te gaan.

Heel simpel uitgelegd meent men in de Chinese Geneeskunde dat er te weinig yang (energie, warmte) naar de extremiteiten stroomt (voeten, handen). Het is een disbalans in het lichaam, laat Acusana nu net gespecialiseerd zijn in balancerende acupunctuur.

Verkouden zijn komt niet altijd voor uit een koude in de Chinese Geneeskunde, maar komt wel vaker voor in koude periodes.

Wat kan ik zelf hieraan doen?

Gelukkig zijn er zaken die je zelf kan doen, zoals een voetbad nemen. Het klinkt ouderwets maar is hoogst effectief, je moet het wel volgens de regels van de kunst doen. Je neemt een voetbad in water dat nét te warm aanvoelt om je voeten in te stoppen, dan ga je lekker zitten weken tot het punt dat het zweet je uitbreekt. Je doet je voeten er eventjes uit tot je afgekoeld bent en dit hou je vol gedurende 20 minuten. Het liefst doe je dit voor het slapengaan en als je voeten afgedroogd zijn dan doe je sokjes aan om ze lekker warm te houden.

Handen over elkaar wrijven in warm water zorgt er ook voor dat ze opwarmen, je kan hiervoor een essentiële olie gebruiken zoals gember, kamille of kaneel. Je gebruikt uiteraard deze oliën elk apart en niet allemaal samen.

Wat kan acupunctuur voor jou doen?

Binnen de acupunctuur bestaat er ook het ‘helend vuur’.  Klinkt net zoals een uitspraak uit Game of Thrones, niet?

Nu dit helend vuur is eenvoudig weg Artemisia vulgaris, bijvoet of kortweg moxa. Bijvoet is een bijzonder krachtig kruid, het groeit zowaar overal, tussen de stoepstenen in ons land of op braakliggende terreinen, zelfs onder de sneeuw op de bergtoppen.

Dit plantje wordt gekweekt voor medische doeleinden, de moxa die in de acupunctuur wordt gebruikt komt dus niet van tussen de straatstenen.  Het plantje wordt tot drie jaar gedroogd en dan verschillende keren gemalen en gezeefd. Hoe meer gemalen en gezeefd het wordt, hoe puurder het eindproduct en uiteraard hoe duurder. 

Moxa kan op verschillende manieren ingezet worden, het kan thuis gebruikt worden middels een moxasigaar, waarbij je dit het liefst buiten gebruikt, je kan je best even de buren verwittigen want het ruikt nogal vreemd. Je houdt het dan op een aantal centimeter van een acupunctuurpunt tot het heel warm aanvoelt of rood uitslaat.

Het wordt ook gebrand op een naald die zich in een acupunctuurpunt bevindt. De bedoeling is om via het brandende propje op de naald het acupunctuurpunt op te warmen en er de energie van het lichaam naartoe te brengen. 

Ook op een plakje gember op een acupunctuurpunt wordt moxa gebrand, hierbij maakt men gaatjes in de gember en dit plakje gaat bijvoorbeeld de buik op. Hierop wordt een torentje (een cone) moxa gebrand tot de warmte heel goed voelbaar is. Deze zalige warmte kan je nog tot lang na de behandeling gewaar worden.

Een moxalamp wordt ook ingezet tijdens een acupunctuursessie, deze lamp plaatst men waar dit therapeutisch nodig is, bijvoorbeeld de voeten of een schouder. Naast de therapeutische werking van de mineralen die in de moxa-lamp zitten is het gewoon ook super aangenaam.

Voor al de bovenstaande therapieën kan je bij Acusana terecht, we kunnen je een heel eind helpen met koudeklachten of andere klachten.

Heb je interesse? Boek dan een gratis intakegesprek!

Heb je vragen? Bel, mail of stuur een berichtje via Messenger, we helpen je zo snel mogelijk verder.

Geef een reactie

× Whatsapp ons !